January 2, 2023

Kāzu ieteikumi


VISBIEŽĀK KĀZU DIENĀ MĒS PIEDZĪVOJAM ĻOTI DAUDZUS LAIMES MIRKĻUS, TAČU PAVISAM NEJAUŠI VARAM PIEDZĪVOT ARĪ DAŽĀDUS NEPAREDZĒTUS UN NEPATĪKAMUS PĀRSTEIGUMUS.

LAI PALĪDZĒTU JUMS IZVAIRĪTIES NO ŠĀDIEM PĀRSTEIGUMIEM, ESMU APKOPOJIS ŠEIT DAŽUS SADZĪVISKUS IETEIKUMUS KURI, IESPĒJAMS, PALĪDZĒS JUMS PADARĪT ŠO ĪPAŠO DIENU KAUT NEDAUDZ BRĪVĀKU NO UZTRAUKUMA BEZ KURA VARĒTU ARĪ IZTIKT.


1. Ja jums vai vedējmātei ir bērni, iespēju robežās censties sarunāt kādu, kas rīta pusē varēs pieskatīt bērnus. Tie var būt tēti, vecvecāki vai kāds tuvāks draugs. Gan vedējmātei, gan līgavas māsām būs ļoti daudz citu pienākumu, tāpēc kāzu dienā ļaujiet viņām novilkt savas “mammu” cepures, un uzvilkt to vietā “draudzeņu” cepures. Pēc visu formalitāšu nokārtošanas viņas vienmēr atgriezīsies pie savām “mammu” cepurēm.


2. Pirms gatavošanās, no rīta, iesaku pievērst īpaši rūpīgu uzmanību telpu izskatam un to izkārtojumam. Es noteikti ieteiktu matu un make-up veidošanai izvēlēties pēc iespējas plašākas telpas kurās ir pieejams visvairāk dabīgā apgaismojuma, tās var būt vietiņas pie loga, balkona, terases, vai, ja laikapstākļi to atļauj – izvēlēties gatavošanās daļu pavadīt ārpusē, kādā ēniņā. Gatavošanās laikā telpās parasti atrodas vismaz 4 cilvēki tāpēc, ja gatavošanās tiek plānota jūsu mājās, mēģiniet pirms tam sakārtot visas telpas. Atbrīvojot tās no visiem nevajadzīgajiem priekšmetiem, kas varētu traucētu visu iesaistīto cilvēku pārvietošanos kā arī var bojāt telpu kopējo estētiku.


3. Pirms kāzu dienas mēģiniet izveidot kādu vienkāršotu laika plānu, kurā būtu atzīmēti visi galveno aktivitāšu laiki un to lokācijas. Uzticiet šo plānu saviem vedējiem. Jūs noteikti jutīsieties daudz brīvāk savā kāzu dienā, ja jums nebūs jāatbild uz visiem viesu jautājumiem par dienas norisi, ļaujiet šo darbiņu paveikt citiem.


4. Sarunājiet kādu kurš būs atbildīgs par komunicēšanu un nerēķināšanos ar visiem pakalpojumu sniedzējiem kāzu dienā. Visbiežāk to var uzticēt kādam no vedējiem vai vecākiem, kas pārzina jūsu gaumi un ir informēti par visu, ko iepriekš bijāt sarunājuši ar pakalpojumu sniedzējiem. Šādā veidā situācijās kad, kaut kas negaidīti mainās vai ir jāpārplāno, viņi var pieņemt lēmumus jūsu vietā lieki neuztraucot jūs.


5. Viesi ar tālruņiem, planšetēm un kamerām ceremonijas laikā bieži nostājas tieši jūsu fotogrāfu un filmētāju kameru priekšā.

Lai mazinātu šādas situācijas, izskatiet iespējas savos kāzu ielūgumos norādīt, ka plānojat savās kāzās “Unplugged ceremoniju” ar lūgumu viesiem – mobilos telefonus un citas viedierīces atstāt pie ieejas baznīcā vai savās somās. Lūdziet savus viesus ķert pēc iespējas vairāk mirkļu ar pašu acīm, ar savu klātbūtni, būt “šeit un tagad”! Noteikti var arī minēt, ka ceremoniju iemūžinās foršs profesionāls fotogrāfs kurš noteikti vēlāk padalīsies ar savām bildēm.

Iedomājieties, ka dotajā brīdī jūs atrodaties savas kāzu ceremonijas vidū. Jūs jūtaties pacilāti. Jūs nolemjat ātri pavērst savu skatienu uz saviem viesiem, jo esat pārliecināts, ka viņi šobrīd dalās ar jums šajā brīnišķīgajā brīdī, iespējams, ka kādam pat nokrīt kāda prieka asara. Taču brīdī kad pagriežat savu skatienu, jūs neredzat nevienu seju, jo visas ir paslēpušās aiz tālruņiem vai citiem ekrāniem!


6. Plānojiet savu laiku tā, lai jūsu skaistā kāzu diena nepārvēršas par šķēršļu maratona skrējienu. Nekautrējieties darīt zināmu saviem vedējiem, lai tie nepārspīlē ar kāzu tradīciju plānošanu kurām jūs paši nesaskatiet pamatojumu. Plānojat laiku tā, lai jums vienmēr paliek neliela rezerve atvilkt elpu bez lieka uztraukuma.


7. Netaupiet laiku uz fotografēšanās vai filmēšanas rēķina. Šis, iespējams, arī būs vienīgais laiks ko Jūs varēsiet pavadīt vairāk vai mazāk divatā – jā es būšu jums blakus, taču es apsolu, ka jūs ļoti ātri pie tā pieradīsiet un varēsiet ļauties nelielai atelpai un mīļuma brīžiem. Atcerieties, ka kāzu dienai ir jābūt priekš Jums, nebaidieties to plānot par prieku pašiem sev. Pat ja sanāk nedaudz aizkavēties viesi jūs noteikti sagaidīs un ēdiens būs silts, taču kad diena būs pagājusi, vērtīgākās lietas kas no tās paliks uz mūžu ir jūsu mīlestība un atmiņas kas būs iemūžinātas kāzu bildēs vai filmā.


8. Vienmēr rēķinieties ar tādām lietām kā satiksme, sastrēgumi, aizņemtas autostāvvietas vietas, u.t.t. Šīs lietas var ietekmēt gan manu, gan jūsu tūlītēju ierašanos. Plānojiet visus maršrutus laicīgi un, ja nepieciešams, rezervējiet arī autostāvvietas vai iebraukšanas atļaujas visiem pakalpojumu sniedzējiem kuri jums sekos atsevišķās automašīnās.


9. Brauciet atbildīgi, nepārkāpjot atļautos ātruma ierobežojumus, nestājieties neatļautās apstāšanās vietās un ievērojiet ceļu satiksmes noteikumus, tas būs gan drošāk jums pašiem, gan arī ekonomiski izdevīgāk. Es vienmēr cenšos parūpēties par to ka kāzu dienas maršruts man ir zināms savlaicīgi pirms svinībām un es visur cenšos izbraukt un ierasties nedaudz agrāk par galvenajiem varoņiem, tāpēc, sekojošās situācijas rodas ļoti retos gadījumos, un tomēr.

10. Ja vakara gaitā man tiek paredzēta ēdināšana, lūdzu pabrīdiniet apkalpotājus, ka tam vēlams jānotiek vienā laikā ar pārējiem viesiem. Iemesls ir gluži vienkāršs – kad cilvēki ēd, tie protams nevēlās tikt filmēti, taču praksē bieži vien ir pieņemts personālam (t.sk. mūziķiem, gaismotājiem kā arī fotogrāfiem un videogrāfiem) ēdienu pasniegt, kad viesi jau ir paēduši, kas nozīmē, ka tiem var sākties dažādas aktivitātes, kuras es varu palaist garām, jo varu atrasties pie galda pilnīgi citās telpās, jeb beksteidžā.


11. Nebaidieties domāt ārpus rāmjiem. Neplānojiet savas kāzas, pamatojoties tikai uz savu draugu vai radinieku iepriekšējām pieredzēm. Kāpiet Leciet pāri stereotipiem kuriem paši nesaskatāt pamatojumu. Ja laikapstākļi to ļauj – rīkojiet ceremoniju, vai pat visu kāzu dienu zem klajas debess. Meklējiet neparastas svinību vietas – šķūņus, siltumnīcas, mežus, pamestas rūpnīcas industriālajos rajonos, interesantas muižas vai lauku sētas. Plānojiet līgavas plīvura noņemšanu negaidot pusnakti, dejojiet savu pirmo deju saullēkta pavadījumā, sagrieziet kūku uzreiz pēc ceremonijas. Vai nedariet neko no augstākminētā, ja jums to negribās – varbūt jūs esiet tas pāris kurš labprātāk lec ar gumiju, vai vieglprātīgi draiskojās kāzu drēbēs pa ūdeni. Esiet mazliet traki. Plānojiet savu dienu tā, lai viss kas jums šķiet svarīgākais, notiktu Jums pašiem par prieku un kamēr jūs un jūsu viesi esiet aktīvi un neesat noguruši. Atstājiet vakara daļu brīvākai gaisotnei un dejām.


12. Visbeidzot pats svarīgākais ieteikums – nekādā gadījumā neaizmirstiet baudīt šo dienu!

Neuztraucieties, ja ne viss notiek pēc plāna. Dienas beigās jums jebkurā gadījumā būs blakus nu jau jūsu vīra vai sievas kārtā iekāpušais draudziņš, kuru jūs noteikti mīlat vairāk par visu. Ļaujiet šai dienai tecēt tās dabiskā plūsmā un ļaujieties tai. Uzticieties saviem kāzu organizētājiem un visiem citiem iesaistītajiem, atcerieties, ka aiz katra profesionāļa izvēles ko veicāt, noteikti slēpjas kāds patiešām labs iemesls. Centieties atpūsties un ne par ko neuztraucieties, uzticieties saviem pakalpojumu sniedzējiem. Šī ir jūsu kāzu diena, priecājieties un radiet sev neaizmirstamas atmiņas.